Strona głównaWnętrzaPraktyczny wybór, czy ryzyko? Dowiedz się, czy panele laminowane...

Praktyczny wybór, czy ryzyko? Dowiedz się, czy panele laminowane nadają się do kuchni

Kuchnia to centralne miejsce w domu. Każdego dnia spędzamy w niej sporo czasu podczas przygotowywania posiłków, ale też często prowadzimy w niej rozmowy czy spotkania z gośćmi. Wybór podłogi w kuchni nie jest wcale taki prosty. Czy warto postawić na panele winylowe? Wskazujemy za i przeciw.

Czy panele laminowane są dobrym wyborem do kuchni?

Panele laminowane mają sporo zalet i wiele osób rozważa położenie ich w swoich kuchniach. Wiele osób zachęca ich dość niska cena oraz dostępność wielu wzorów i kolorów. Można łatwo dopasować je do wystroju wnętrza, zarówno w aranżacjach bardzo nowoczesnych, jak i tych bardziej klasycznych.

Jakie są zalety paneli laminowanych w kuchni?

Panele tego typu są przede wszystkim dość proste w montażu. Znaczna część modeli dostępnych na rynku, posiada bardzo prosty system zatrzaskowy, dzięki któremu można ułożyć podłogę nawet bez korzystania z pomocy profesjonalnej firmy. Jest to duża oszczędność finansowa, a także niezależność czasowa. Wiele osób ceni sobie to, że można z powodzeniem wymienić pojedynczy panel w razie jego uszkodzenia i nie trzeba przy tym demontować większej części podłogi.

Łatwość zachowania higieny i utrzymania czystości to również bardzo ważna zaleta paneli laminowanych. W kuchni, gdzie dużo się gotuje, łatwo jest o zabrudzenia. Panele wystarczy wówczas przetrzeć mokrą ściereczką, by pozbyć się nieczystości bez żadnych uszkodzeń materiału.

Panele laminowane wykazują także w miarę dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Cecha ta jest szczególnie ważna właśnie w kuchni, gdzie może często dojść do upuszczenia różnych przedmiotów. Panele te nie są niezniszczalne, ale jeśli zdecydujemy się na zakup desek o wyższej klasie ścieralności (AC4 lub AC5), możemy liczyć na względnie dużą odporność.

Panele laminowane a wilgoć. Jak przedstawia się ich odporność?

Kuchnia to miejsce, gdzie nie da się uniknąć wilgoci. Kropelki wody chlapią ze zlewu podczas mycia naczyń, często dochodzi także do wylania wody, a w bardziej ekstremalnych sytuacjach, mogą zdarzyć się wycieki spod lodówki lub zmywarki w przypadku awarii. Niestety, te najbardziej tradycyjne panele laminowane nie mają zbyt dużej odporności na wilgoć. Długotrwały kontakt z wodą może spowodować, że na ich powierzchni powstaną charakterystyczne wybrzuszenia. Producenci jednak doskonale rozumieją ten problem i dlatego wypuszczają na rynek panele laminowane o zwiększonej odporności na wilgoć, przewidziane właśnie do użycia w kuchni. Mają one specjalnie impregnowane krawędzie oraz wbudowany rdzeń. Nie oznacza to, że można swobodnie je zalewać. Wszelką wilgoć należy usuwać zawsze szybko, najlepiej od razu po zalaniu.

Na rynku od dawna są już dostępne panele laminowane określane jako wodoodporne. Są one w stanie wytrzymać nawet kilkugodzinny kontakt z wodą bez większych uszkodzeń. Ich cena jest jednak znacznie wyższa, niż tych zwykłych.

Jak dbać o panele laminowane w kuchni, aby służyły jak najdłużej?

Panele laminowane w kuchni, nie muszą być wcale kłopotliwe. Wystarczy przestrzegać kilku zasad:

1. Niezwłoczne wycieranie rozlanych płynów

Wilgoć to zdecydowanie to, czego panele laminowane nie lubią najbardziej. Nawet jeśli posiadamy deski o zwiększonej odporności na wodę, nie powinniśmy doprowadzać nigdy do tego, aby była ona długo na ich powierzchni. Należy jak najszybciej użyć ściereczki lub papierowego ręcznika. Szczególnie ważne są te miejsca, gdzie łączą się panele. Dostanie się wody w tę cienką szczelinę może sprzyjać puchnięciu paneli.

2. Używanie dywaników i mat ochronnych w miejscach narażonych na wilgoć

Miejsca w kuchni, takie jak obszar pod zlewem i zmywarką, są szczególnie narażone na kontakt z wodą. Warto użyć ozdobnego dywanika lub specjalnej maty na podłogę. Przechwycą one ewentualne wycieki i zabezpieczą panele przed puchnięciem. Brzegi takich mat powinny mieć lekko uniesione brzegi, aby zatrzymać na powierzchni ewentualny wyciek.

3. Stosowanie podkładek filcowych pod nogami krzeseł i stołu

Częste przesuwanie mebli, zwłaszcza krzeseł podczas siadania, może zarysować podłogę z paneli laminowanych. Aby zniwelować ten problem, warto nakleić specjalne podkładki filcowe pod nóżki. Nie są one widoczne, a skutecznie chronią podłogę. Jeśli w kuchni znajdują się krzesła na kółkach, warto rozważyć wymianę plastikowych kółek na gumowe.

4. Regularne czyszczenie podłogi i zamiatanie miękką szczotką

Codzienne odkurzanie lub zamiatanie szczotką z miękkim włosiem jest kluczowe dla utrzymania paneli w jak najlepszym stanie. W kuchni często gromadzi się piasek z przedpokoju, który może zarysować panele. Większe zabrudzenia należy ścierać lekko wilgotną szmatką. W przypadku użycia mopa, musi być on dokładnie odciśnięty z wody.

5. Stosowanie delikatnych środków do mycia

Na rynku istnieją specjalne środki czyszczące, przeznaczone do paneli laminowanych. Zbyt agresywne detergenty mogłyby źle wpłynąć na wygląd wierzchniej warstwy paneli. Środki zawierające na przykład wosk czy olej, jak te do naturalnego drewna, mogą pozostawiać trudny do usunięcia film. Zamiast preparatu dedykowanego do paneli laminowanych, można też z powodzeniem użyć wody z kilkoma kroplami płynu do naczyń.

Jakie są inne alternatywy na podłogę w kuchni?

Panele laminowane nie są jedynym rozwiązaniem do kuchni. Bardzo dobrym wyborem będą też płytki ceramiczne, które posiadają 100% odporności na wodę. Mają one dużą trwałość, choć w przypadku uderzenia bardzo ciężkim przedmiotem (na przykład garnkiem) może dojść do ich pęknięcia. Płytki, podobnie jak panele, można dostać w ogromnej gamie kolorów i wzorów. Są proste w utrzymaniu czystości, jednak ich montaż może stanowić spore wyzwanie, zwłaszcza dla osób niemających doświadczenia. Najlepiej jest tutaj zdać się na wykwalifikowaną ekipę.

Ciekawym i bardzo popularnym rozwiązaniem są panele winylowe, które stanowią połączenie atrakcyjnego designu z wysoką odpornością na wilgoć. Są przy tym bardzo proste w montażu. Nie można także zapomnieć o ich elastyczności i uczuciu ciepła w dotyku.

W kuchni świetnie sprawdzi się nieco droższa opcja, czyli lite drewno lub parkiet. Podłoga tego typu wymaga zdecydowanie więcej pielęgnacji, jednak płyty drewniane mogą służyć przez wiele lat. Dla zachowania ich użyteczności, należy stosować regularną impregnację i konserwację.

Wybór podłogi do kuchni nie jest jak widać jednoznaczny i nie da się wskazać jednego uniwersalnego rozwiązania. Wszystko zależy od naszego budżetu, preferowanego stylu wnętrza oraz sposobu użytkowania. Panele laminowane mogą świetnie sprawdzić się w kuchni, pod warunkiem że postawimy na te, które wykazują zwiększoną odporność na wilgoć. Szeroki wybór takich paneli znaleźć można w ofercie sklepu Vip Parkiet.

Niezależnie od materiału, jaki wybierzemy, należy pamiętać o tym, że każda podłoga wymaga ostrożności w użytkowaniu i odpowiedniej pielęgnacji. Dbając o panele zgodnie z zaleceniami, będziemy mieć pewność, że wytrzymają przez długie lata. Warto nie zapominac o ty, że podłoga w kuchni to nie tylko wygląd i estetyka, ale przede wszystkim funkcjonalność. Przy wyborze warto poświęcić więcej uwagi parametrom technicznym i właściwościom użytkowym desek.